lauantai 23. syyskuuta 2023

Epävakaa syksy

Taas on pitkä aika vierähtänyt viime postauksesta, takana lomat ja paluu töihin. On pitänyt jo pitkään kirjoittaa tänne, mutta aina se on sitten jäänyt tekemättä. Mutta nyt lopulta sarvista härkää!

Olen vähitellen yrittänyt kääntää uusien kuukausisäästöjen avulla sijoituksiani kotimaisesta ylipainotuksesta vähän enemmän ruotsalaisiin ja amerikkalaisiin rahastoihin, mutta salkkuni on edelleenkin varsin Suomi-painotteinen. Nyt se on kostautunut lähes koko kevään, kesän ja alkusyksynkin laskuna.  

Koronnostojen takia asuntolaina on muuttunut aika paljon kalliimmaksi kuin vielä viime vuonna, joten olen yrittänyt maksaa sitä pois nopeammin. Ja lisäksi olen siirtänyt kaikki ylimääräiset käteiset muilta tileiltä parkkiin Svea Bankin säästötilille, siellä maksetaan nyt jo 3.25% korkoa.

Vuosi on ollut jotenkin kovin pitkä, varsinkin karhumarkkina Helsingin pörssissä tuntuu jatkuneen jo ikuisuuden. Onneksi on tallella vanhoja blogipostauksia, joista voi käydä ihmettelemässä miten sijoitusten arvo joskus nousi kohisten. Jos olen tulkinnut uutisia oikein, niin Helsinki on ollut tänä vuonna tuotoiltaan suunnilleen surkein koko länsimaailman kaikista pörsseistä. 

Indeksitasolla on siis mennyt kehnosti ja lisäksi suorat osakesijoitukseni ovat tänä vuonna aika paljon osuneet juuri alisuorittajiin. Eli vaikka olen lapionut rahaa kuukausisäästöihin, ei kokonaisuus ole vieläkään noussut kunnolla, vaikka tässä välillä olikin jo muutama kunnon nousupäivä. Ja iso kuva on edelleen varsin epävakaa. Jos keskuspankkien jutut pitävät paikkansa, ei koronnostoja nyt enää pitäisi tulla, mutta kovasti eri suunnilla ennustellaan jo että luisumme taantumaan. Tai sitten emme.

Salkkuni on nyt plussalla vain +6%, ja välillä käytiin sitäkin alempana. Sijoitusteni ja säästöjeni arvo on tänään suunnilleen 206 200 €. 2 kommenttia:

  1. Hienosti tehty helposti seurattavaksi sijoitusten kehitys. Pitää itsekkin luoda tuollainen taulukko. Oon vielä niin uusi blogspotin käytössä, että pelkkien ominaisuuksien käyttöönottoon menee hirveästi aikaa kun ährään menemään. Pitänee tehdä uusi sivu ja sinne päivittää. Ja oma sivu sijoitusriveille. On tässä oppimista vielä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Täällä sama juttu, blogspotin ominaisuuksien käyttö ei ole minulla hanskassa. Ja pakko myöntää että en ole jaksanut opiskella sitä enempää sen jälkeen kun sain layoutin kerran suunnilleen toimivaksi. Nyt blogiani katsoessani pistää silmään, että tuon taulukkoni luettavuus on blogiin liittämissäni Excel-kuvakaappauksissa aika heikko, täytyy suurentaa fonttia taulukossa. Enkä vieläkään tiedä miten nämä kommentit saisi blogissa näkyviin suoraan postauksen alle eikä erillisen pienen linkin taakse...

    VastaaPoista