tiistai 26. joulukuuta 2023

Joulupukkiralli

Joulu tuli ja meni mukavasti, ja alkaa olla aika katsoa taas missä mennään salkun puolella. Marraskuussa alkoi loppuvuoden kestänyt reipas nousu, saa nähdä jatkuuko se vielä ensi vuoden alussa tammirallina. Ja viime vuosien pitkien sivuttaisliikkeiden ja laskujen jälkeen nyt tuntuu taas siltä, että salkku nousee kohisten ihan itsekseen. On itse asiassa aika hurjaa että salkku nousi reilussa kuukaudessa melkein 30K, ilman että tein itse yhtään mitään. Siitä innostuneena maksoin nyt kalliimman (kesämökki)lainamme pois, jäljellä oleva asuntovelkakin on nyt jo sen verran pieni, että senkin pois maksamista voisi pian alkaa harkita. 

Tätä harrastusta taaksepäin katsoessa huomasin, että ensimmäisen 100 000 € saavuttamisessa meni vain noin kaksi ja puoli vuotta, sitten kesti suunnilleen saman verran 200 000 € rajapyykin ylittämiseen, ja nyt olen jo aika hyvässä vauhdissa kohti jossain (ehkä jo ensi vuoden lopussa?) häämöttävän 300 000 € saavuttamista. Tämä säännöllinen kuukausisijoittaminen on kyllä ehdottomasti ollut hyvä idea. 

Vaikka olenkin kääntänyt ostoja enemmän (S&P 500) indeksi-ETFiin ja pohjoismaisiin indeksirahastoihin, on minulla myös aika mukavasti suoria osakesijoituksia. Niistä osa maksaa myös hyvin osinkoja. Tämän vuoden aikana olenkin saanut jo reilusti yli yhden kuukausipalkan edestä osinkoja, se on aika kiva apu sijoittamiseen ja antaa myös mukavasti säännöllistä ylimääräistä kassavirtaa omaan talouteen. Koko vuodelle tasaisiksi kuukausituloiksi muutettuna osinkotuloni ovat verojen jälkeen jo yli 450 €/kk. 

Eli sijoitussalkkuni tuottaa arvonnoususun lisäksi muutenkin ihan kivasti. Tein siitä johtuen joulukuussa myös pari suunniteltua tappiolla olleiden osakkeiden myyntiä, joiden lopputuloksena pääomatuloverotukseni kevenee hieman. Ostin myös hieman myöhemmin samat laput takaisin vähän isommilla positioilla. Myynneistä aiheutuneiden luovutustappioiden summat olivat niin pieniä, ettei tämä veivaus siitä aiheutuneiden kulujen jälkeen enää kovin paljoa lämmitä, mutta otan kuitenkin kiitollisesti vastaan kaikki verovähennykset mitä tarjolla on. 

Sijoitusteni kokonaisarvo on tänään noin 228 000 € - ja se on mielestäni jo melkoisen paljon kuuden vuoden harrastuksesta, johon ei ihan hurjasti ole aikaa tarvinnut käyttää. Jos ei tällä viikolla enää tapahdu mitään kovin kummallista, niin tämän vuoden päättyessä salkkuni on plussalla noin +13%.  3 kommenttia:

 1. PS. Ai niin, sain vuoden 2023 aikana osinkoja suunnilleen 5 400 €.

  VastaaPoista
 2. Kiinnostavaa blogi, ja salkut meillä on lähes täsmälleen saman kokoiset, joten sitäkin kiinnostavampaa seurata. Nopeasti olet saanut salkkuasi kasvatettua - paljon tehokkaammin kuin minä omaani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ove! Kuukausittain automaattisesti sijoitettava summa on varmaan ollut ratkaiseva salkkuni kasvun nopeudessa. Olen aika hyvin pystynyt pitämään sen vähintään tonnissa, ja hyvinä kuukausina sijoituksia on tullut paljon enemmänkin.

   Poista