lauantai 17. helmikuuta 2024

Talvista pohdintaa, mahdollisen sijoitusasunnon vaatimuksia

Taas on menty pari kuukautta eteenpäin, ja on aika päivittää missä mennään. Olen edelleen jatkanut jenkki-indeksiin S&P500 ETF-kuukausiostoja ja laittanut myös käteistä Svean säästötilille. 

Salkkuni on jatkanut nousua samalla kun olen jatkanut siihen rahan lapiointia, nyt olen mukavassa tasossa eli säästöni ja sijoitukseni ovat tänään yhteensä noin 237 000 €. "Plussalla" olen edelleen vain suunnilleen +12%.

Olen myös taas alkanut miettiä vakavammin sijoitusasunnon hankkimista. Huomasin että säästössä oleva käteinen ja realisoitavissa olevat ihan mukavasti kehittyneet ETF- ja rahastosäästöni voisivat kattaa jo suunnilleen puolet pienen kaupunkiasunnon hinnasta. Siis yhdessä sopivan lainan kanssa, laina kattaisi toisen puolikkaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että voisin säilyttää osakesalkkuni, josta en kyllä haluaisi kokonaan luopua.  

Yksi vaihtoehto olisi ostaa pieni työasunto, jossa voisi tarvittaessa myös itse asua ja sitten myöhemmin laittaa vuokralle, sillä nyt näyttää siltä että teen pian taas pari vuotta työtä toisella paikkakunnalla kuin se missä asumme. Enkä jaksa herätä joka arkipäivä niin aikaisin, että ehtisin töihin parin tunnin matkan päähään... Eli sellainen viikkoasunto voisi olla hyvä ratkaisu, jonka voisi sitten laittaa vuokralle kun sitä ei itse tarvitse.

Joten tuumasta toimeen ja yhteyttä pankkiin. Aika kauan siinä kestikin, mutta sain ihan kohtuullisen tarjouksen lainasta, joten nyt voin alkaa miettimään sopivia kohteita. Lehtiä lukiessa tulee sellainen vaikutelma, että nyt olisi ostajan markkinat, joten täytyy yrittää toimia ennen kuin hinnat taas (syksyllä?) lähtevät nousuun. Täytyy alkaa skannailemaan markkinoita tosissaan lähiviikkoina.

Yritän keskittyä ensisijaisesti asunnon sijaintiin, asunnon yleiskuntoon ja "toimivuuteen", siihen ettei taloyhtiössä ole tulossa laajempaa putkiremonttia (tai jos tulee että se myös näkyy vahvasti hinnassa), yhtiön yleiskuvaan ja talouteen, sekä tietysti yhtiövastikkeeseen jotta kassavirta menee kohdalleen kun aikanaan saan asunnon vuokralle. Ja samalla tietysti varoa lunastuspykälillä varustettuja yhtiöitä, jotta en tee ensin vaivalla mielestäni hyvää diiliä vain saadakseni nähdä että yhtiö tai osakas nappaa sen edestäni. Ja tietysti tutustua alueen vuokratasoon ja markkinaan, jotta saan verrokkeja suunnitelmilleni.

Mitä muuta sijoitusasunnon metsästyksessä pitäisi erityisesti miettiä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti