torstai 4. heinäkuuta 2019

Lamput syttyy


Puhuin eilen sattumalta rahasta sukulaisen kanssa, joka ei ollut aiemmin lainkaan sijoittanut. Nyt hän oli muuttanut pienempään asuntoon ja vaihdosta oli jäänyt käyttöön jonkin verran rahaa. Häntä oli juuri lähestytty pankista, joka tietysti halusi hänet pankin omien, turvallisten ja aktiivisesti hoidettujen rahastojensa asiakkaaksi... Olipa hyvä että tuli puheeksi juuri nyt!

Juttelimme hetken sijoittamisesta ja varsinkin rahastojen kuluista. Kehotin häntä harkitsemaan pankin tarjoamien varsin korkeakuluisten aktiivisten rahastojen vaihtoehdoksi myös muutamia passiivisia indeksirahastoja, joiden valinnassa ja myös käytännön ostamisessa lupasin auttaa. Kun selitin miten kulut syövät tuoton oli ihan kuin olisi siinä vastapäätä lamppu syttynyt, mikä oli kyllä hauskaa nähdä! Miksi näitä asioita ei ole aikanaan opetettu meille kaikille koulussa?

Toisaalta siinä jutellessa tuli minullekin sellainen olo, että olen valitettavasti vasta nyt ymmärtänyt jotain sellaista, joka olisi kyllä pitänyt tajuta jo viimeistään parikymppisenä! Vähän jopa harmittaa, mutta toisaalta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Mutta kuitenkin, jos olisi heti työuran alusta alkaen laittanut vaikka satasen kuussa matalakuluiseen passiiviseen indeksirahastoon... no, turha harmitella menneitä.

Myös sukulaiseni huomasi, että minua hieman harmitti tuo varsin myöhäinen heräämiseni säästämiseen ja sijoittamiseen... ja pyysikin minua puhumaan muutaman nuoremman sukulaisemme kanssa aiheesta. En ollut aiemmin miettinyt asiaa, mutta ajatus oli kyllä varsin hyvä. Osa heistä on juuri nyt työuransa alussa eli todella pitkäjänteiselle sijoittamiselle voisi alkaa olla mahdollisuuksia. En siis tietenkään ala tekemään sijoitusneuvontaa, mutta lupasin kyllä kertoa mitä itse olen tehnyt ja miksi. Ehkä myös tämä blogi voisi olla siihen yksi väline?

Tänään (4.7.2019) salkku on noussut plussalle jo reilusti yli prosentin eli n 700 € eli säästöjen ja sijoitusten arvo on tänään yhteensä 64 050 €. Missä ei sinänsä ole mitään kummallista, mutta tätä nousua ennen olikin taas jo aika kauan laahattu miinuksella, siksi tämä tuntuu erityisen mukavalta. Vielä mukavampaa on kuitenkin se, että tällä hetkellä salkun ennustettu osinkotuotto on jo yli 3000 € vuodessa. Tuo olisi verojen jälkeenkin jo noin 187 € kuukaudessa, noin 43 € viikossa ja vähän yli 6 € päivässä. Melkein ilmainen (halpa) lounas vuoden jokaisena päivänä siis! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti