perjantai 27. tammikuuta 2023

Yhteenvetoa vuodesta 2022

Päättynyt vuosi oli kyllä sijoitusmielessä(kin) aika surkea. Helmikuussa alkanut Venäjän hyökkäys vei pörssit syöksyyn, josta toivuttiin vasta kun alkoi selvitä että Ukraina kestää sittenkin. Ja sitten alkoikin  inflaation kiihtyessä koronnostojen sarja, joiden yhteistuloksena salkustani suli vuoden aikana kymmeniä tuhansia euroja. Ja lainani muuttuivat nopeasti paljon aiempaa kallimmiksi. Loppuvuodesta kiihdytinkin lainanlyhennyksiä heti kun olin päässyt yli 200 000 € sijoitusvarallisuuden. Eli samalla rajalla keikuttiin vielä vuoden lopussakin. Vuoden kuluessa salkkuni laski vuoden alun +36% -tilanteesta lähes nollan kautta +15%:iin. Eli plussalla, mutta aika paljon tuli vuodessa (realisoimatonta) tappiota salkkuun. Mutta kun ei ole tarvetta myydä ja horisontti on tarpeeksi kaukana, ei tuo varmaan harmita enää kovin pitkään. Ellei sitten vanha kaava taas toista itseään ja joskus alkukesäällä aloiteta taas uuden kriisin takia kauhea syöksykierre...

Olen kulunutta vuotta miettiessäni erityisen tyytyväinen siitä, että jatkoin koko vuoden 2022 ajan edelleen sitkeästi kuukausittaisia rahastosijoituksia, tein muutamia osakeostoja ja sain myös säästettyä taas hieman lisää käteistä odottamaan kevään 2023 uusia kriisejä eli potentiaalisia ostopaikkoja. Vuoden vaihteessa olin salkun arvon osalta lopulta aika tarkkaan taas siinä mistä aloitinkin, eli kaikki kuukausittaiset ostot olivat kadonneet arvonlaskuihin. Mutta toisaalta kun tästä lopulta lähdetään seuraavaan kunnon nousuun, on minulla nyt paljon viime vuotta enemmän osakkeita ja rahasto-osuuksia. Ja lainojakin sain maksettua melkoisesti pois. Eli veikkaan että tämäkin vuosi on joskus myöhemmin tarkasteltuna vielä ihan tuloksekas sijoitusvuosi, vaikka nyt tuntuukin siltä että aika synkkä vuosi tässä on takana. 

Koko salkkuni eli sijoitusteni ja säästöjeni arvo oli vuoden lopussa noin 187 000 €. Ja tätä kirjoitettaessa tammikuun 2023 lopulla se oli noussut taas takaisin lähes 200K tilanteeseen. Tästä on siis hyvä jatkaa toivottavasti parempaan sijoitusvuoteen 2023 - eli leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä!  Haha.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti